Pressinfo – boksläpp den 8 februari 2021

Cikoria Förlag på Gotland släppte Pernilla Solands debutroman ”Blunda och räkna till hundra” den 8 februari 2021. Responsen på boken under åren har varit och är fortsatt fantastisk. Tack, kära läsare!

Boken berör ämnen som tyvärr är högaktuella, inte minst i relation till den ökning av postvirala sjukdomar vi lär få se i covids kölvatten. Berättelsen tar sin start i den pandemi som nu rasar kring oss.

Redan innan vår nya samtid drabbade oss fick dottern Linnea ett virus som inte släppte sitt grepp. Snart fick hon nya märkliga symtom. Ändå slog hennes läkare lugnt fast att barn kunde råka ut för postviral trötthet, något som skulle gå över med tiden. Men Linnea blev bara sämre. Likt en inkräktare trängde sig en okänd sjukdom in i familjens trygga liv på Gotland. Sjukdomen visade sig vara lika svår att göra sig av med som att lära känna – mardrömmen blev verklighet.

I boken får vi följa föräldrarnas kamp för att rädda dottern. Samtidigt faller de som anhörigvårdare genom revorna i välfärdens redan grovmaskiga nät. Med ett särpräglat språk som når ända in i själen skildras utmaningar och sorger vi alla kan drabbas av när någon vi älskar blir allvarligt sjuk.

Ur boken:

Jag hittar ingenting avvikande, sa han. Allting ser bra ut. Jaha, sa jag, vad konstigt. Doktor Lars fortsatte: Tröttheten kan nog hålla i sig i ett par månader. Det kan bli så efter en virusinfektion. Sedan går det över av sig själv. Han rättade till armbandsuret och vände sig till dig: Vi hörs av om ett par veckor, så får vi se hur du mår då. När dörren slog igen tittade vi på varandra. Utan att yppa ett enda ord var vi ense om att ingen av oss ville slösa bort så mycket av ditt liv. Trött i månader? Det var omöjligt och otänkbart.

Framöver skulle vi tvingas stryka streck över flera månader. Sedan skulle det bli år.

Den finns som tryckt bok och e-bok. Ljudboken släpptes under mitten av mars 2021 med Lo Kauppi som inläsare. Den finns tillgänglig via Storytel, Nextory, Bookmate, Bookbeat eller genom vissa bibliotek som använder overdrive. #blundaochräknatillhundra #MErunsinthefamily

Boken (ISBN: 9789151964324) och e-boken (ISBN: 9789151964348) finns att beställa på nätbokhandlar eller direkt via länken: